About България– Отново ми задавате този отчаян въпрос. Кажете ми вие – възможно ли е да се опълчите на незаконните практики, на които ставате свидетел всеки ден? Възможно ли е да се жертвате за постигането на справедливост и законност? Възможно ли е да жертвате себе си, вашето семейство, устойчивата си мизерия? Възможно ли е да откажете да се подчинявате на корумпирани политици и злоупотребяващи с положението си бизнесмени? Възможно ли е да откажете да изпълнявате закони, приети в интерес на частни структури, а не на обществото? Възможно ли е да се поставите извън закона, определен и наложен ви от тези, които ненавиждате и които го използват за собственото си облагодетелстване? Възможно ли е да потърсите сметка от тези, които ви управляваха и доведоха до настоящото ви положение?

Ако смятаме, че манипулирате фактите, че ги изкривявате, че ги потулвате, тогава защо да желаем да ни отразявате? Ако смятаме, че самите вие нямате възможност да отразявате адекватно случващото се в държавата, в обществото, именно защото вие вече не сте журналисти, а сте се превърнали в добре платени служители, тогава?

Разбира се, и по отношение на водата има редица икономически изгоди, които се явяват второстепенни последици от първостепенно значение. Например, вие можете да развиете бизнес с бутилирана вода от зоните на фракинга, която да продавате на световните пазари, изтъквайки нейната животворна сила.

Въпросните структури може да са както с български, така и с чуждестранен произход. Четвърта власт в България реално не съществува.

– Вие сте отчайващо наивна, тъпа и проста, как сте си намерили работа не мога да разбера, но скоро тази грешка ще бъде поправена. Какви били функциите на държавата, ако не социални? Да се смея ли, да плача ли? Държавата трябва да осигури благоприятни условия за растеж и развитие на бизнеса, не на хората. Държавата трябва да осигури необходимата евтина работна ръка за бизнеса, за да може той да е конкурентоспособен. Държавата трябва да предотвратява всякакви протести, нарушаващи благоприятната среда за трупане на печалби от бизнеса. Държавата трябва да се отърси от всякакви социални функции и така да принуди хората сами да отговарят за себе си, сами да се защитават в рамките на закона, написан в консенсус между нас и бизнеса, сами да си търсят правата, отново в рамките на същия този закон. Държавата трябва да гарантира, че всички ресурси, които се намират на територията на страната, ще бъдат частна собственост и ще се използват за трупане на печалба и увеличаване на икономическия растеж, а не за разхищения в социални дейности.

Аз дори се съмнявам, че българският народ днес съществува. За мен българите са изчезнали и на тяхно място е останала някаква тълпа. Но не, това е неточно, защото тълпата има някаква обща цел, а те нямат такава, не, те дори не са тълпа. Те са случайно попаднали на едно място различни хора, с различни цели, впримчени в географското положение, което по една случайност населяват, и обременени с историята на хората, населявали някога това място, за чиито наследници по незнайно каква логика се смятат.

И ако някой страничен наблюдател вземе, че ти покаже всичките тези беззакония, на които ти си ежедневен свидетел, мислейки, че ги не виждаш, ти просто да свиеш рамене и да кажеш: “Ми аз какво мога да направя?”

Особено опасно е това по отношение на младото поколение. Това поколение, което все още не е попаднало във водовъртежа на рутинния живот, на семейните задължения, в мелницата на борбата за хляб. През всички епохи именно от средите на това поколение са се излъчвали великите мислители и революционери, значимите учени и въобще хората, оказващи промяна върху движението, върху посоката, в която се развива светът.

Възможно ли е да се противопоставите на тези злоупотребяващи с властта си елити? Възможно ли е да се обедините със съседа до вас, с колегата, с всички хора във вашето положение? Възможно ли е да повярвате, че има нещо по-ценно и животоопределящо от парите? Възможно ли е да повярвате в себе си, в собствените си възможности? Възможно ли е да отстоявате правата и свободите си – сами, но заедно, – а не като делегирате отговорността за живота си на разни съмнителни click here елементи, наричащи се политици? Възможно ли е? Отговорете ми с „да” и аз също ще ви кажа ”да възможно е”. Всичко зависи от вас, от вашите задружни усилия, от вашата нетърпимост към беззаконието и престъпността на елита, от вярата в собствените ви сили – не от моите думи, не от моя отговор, от вас зависи.

Това е, господа, бедните са нашето богатство, а лихвата е синджирът, с който са привързани към нас во веки веков. Амин!

Те терористите не вкарват контрабандно алкохол и цигари, нито пък участват в пласирането им на дребно по градове и паланки. Те терористите дори не участват в корупционни схеми, не си строят хотели по морето и палати в Бояна, не си купуват имоти на Ривиерата и не внасят лобистки закони. Как да ги разпознаеме, та те са незабележими?

– Как бихте коментирали факта, че въпросният доклад бе слабо отразен от водещите вестникарски издания и напълно игнориран от националните телевизии?

И едните, и другите желаеха запазване на статуквото, без да разбират, че настъпващата промяна бе един естествен процес, че това, което всъщност се случваше, нямаше как да не се случи. И че огромният проблем, който им пречеше да осъзнаят същността на случващото се, бе скоростта, с която се случваше.

Че някой друг трябва да поведе някои други, за да оправят твоя живот. Трябва да си много прост, много страхлив, много безгръбначен.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *